3e klasse Zwaluwen Jeugd Beker (1e fase) 06

Kininelaantje 11
1216BZ
HILVERSUM
tel. 035-6214315

Een wedstrijd die vooraf voor beide teams van enig belang is: beide kunnen nog eerste worden in de bekerpoule. Daarbij had ’t Gooi het zelfs nog in eigen hand. Oude vrienden en oude rivalen. Allebei in vorm, allebei iets te bereiken, en met veel dwarsverbanden zowel op het gras als langs de kant, een ideale combinatie voor een mooie wedstrijd.

Stand voor de wedstrijd:
Olympia drie gespeeld, een gewonnen, positief doelsaldo
’t Gooi: vier gespeeld, twee gewonnen, een gelijk.

Voor degenen die de JO16-1 niet wekelijks volgen, even wat uitleg. Het zijn prima voetballers en een nog beter team. De staf geeft maar weinig instructies mee voor de wedstrijd, de opstelling natuurlijk en een kleine bespreking van, tsja, hoe het gaat en waar wat aandacht aan besteed zou kunnen worden. Tijdens de wedstrijd coachen we ook minimaal: natuurlijk geven we complimenten als het goed gaat en hier en daar geven we nog wat directe instructie, maar dat is het wel zo’n beetje. We volgen hier Martina Navratilova: ‘wedstrijden win je op de training’.

U moet weten dat we in deze poule de eerste twee wedstrijden verloren. Nipt. En de derde ruim wonnen. Elke wedstrijd spelen we wat beter: technisch, tactisch, organisatorische en mentaal. De mannen leren steeds beter zich op het voetbal te concentreren en zich niet af te laten leiden door het fluiten of soms niet-fluiten van de scheidsrechter en vanzelfsprekend het gedrag van de tegenstander. Laat je voeten spreken en houd je mond dicht.

Dan de wedstrijd.

Twee van de vaste krachten waren deze week verhinderd, maar dan lenen we van de 15-1. Die doen graag mee en zijn geen verzwakking.

De match begon wat moeizaam. Wat kleine kansen, wat slordigheden, wat passjes in de voeten van de tegenstander. ’t Gooi hanteerde wat vaak de lange bal, Olympia wilde wel goed combineren maar was wat rommelig. Weinig spectaculairs, maar gaandeweg voerde Olympia de druk op, het spel ging lopen. Kansjes, corners, maar niets overtuigends. Aan de andere kant had onze keeper ook weinig te doen.

Na een kwartiertje werd er beter gevoetbald, van beide kanten, maar vooral door de thuisploeg. Dat resulteerde in de 20ste minuut in de 1-0. Onze linksbuiten rommelde wat met de bal, trok iets naar binnen en vuurde van bijna 20 meter een schitterende boogbal af die keurig onder de lat bleef en in het net plofte. Bravo Finn!

Korte tijd ging ’t Gooi in het offensief, maar het team speelde voortdurend hetzelfde spel en miste het vernuft om de verdediging in verlegenheid te brengen. Vlak voor rust kwam dat moment wel. Er was even een aarzeling op het achterste middenveld, precies lang genoeg om een van de geelzwarte schutters een bal in de linkerbovenhoek te laten vallen. Mooie goal. 1-1 bij rust dus, licht teleurstellend maar ook voor beide teams nog hoopgevend.

Zoals gebruikelijk geven de coaches in de rust hooguit twee aanwijzingen. Sorry, die zijn geheim ;-)

Ook de tweede helft begon wat aarzelend maar het tempo ging snel omhoog. En de bloeddruk. Maikel scoorde de 2-1, na een schitterende pass van Finn en goed werk van Luuk en Mik. Erg snel daarna maakten de Olympianen hun enige echte fout: de 2-2 was een makkelijk weggegeven goal, maar wel goed gemaakt.

Ondertussen waren Marfen en Mark centraal met de beide flankmiddenvelders Niels en Daniël (S) de baas op het veld geworden. Mik, Olivier en Daniël heersten achterin en onze snelle aanvallers joegen voortdurend de verdedigers op. Laten we het 21ste eeuws totaalvoetbal noemen. De tegenstander komt dan niet meer tot zijn normale spel en dat is natuurlijk vervelend. Als andere dingen – individuele prestaties, beslissingen van de arbiters – dan ook niet meezitten leidt dat vaak tot onbehagen. Dat is waar we bij de 16-1 altijd voor waarschuwen: laat dat niet de overhand krijgen en blijf voetballen.

Olympia bleef combineren en dat leidde tot de 3-2, twintig minuten voor tijd. Een vrije trap, matig genomen (kan gebeuren), maar losgelaten door de keeper werd door Daniël (B) ingetikt. Je moet het maar kunnen: zien en zo snel reageren!

De Olympianen hielden de druk erop en kregen tien minuten later een strafschop. De gemoederen liepen daarbij wat op omdat ’t Gooi eerder ook een strafschop geclaimd, maar niet gekregen had. Mik bleef – zoals besproken en zoals alle Olympianen – kalm en schoot de bal feilloos in. De laatste minuten werd de stemming wat onplezieriger. Maar ook nu bleven de Olympianen gewoon voetballen en trokken zich van het randgebeuren weinig aan en speelden de wedstrijd rustig uit.

Op het eind werd het nog iets akeliger. Het feit dat het deze week de ‘Week van de Scheidsrechter’ was bleek aan sommige spelers op het veld en na de wedstrijd niet besteed. Het geeft natuurlijk geen pas een ander mens zo uit te schelden. En wat er ook gebeurd, je schudt elkaar de hand.

Olympia speelt volgende week de laatste wedstrijd in deze ronde. Kom kijken in Weesp. Wij garanderen amusement en gaan strijden voor de tweede plaats.

Oh ja, gefeliciteerd ’s-Graveland met de eerste plek!