SPELREGELS BOLLEN

9 maart 2016 16:00


Het doel van het spel is te voorspellen hoeveel slagen je in een bepaalde spelronde kan behalen. Elke spelronde begint met het uitdelen van een gegeven hoeveelheid kaarten aan iedere speler, te beginnen met ieder één kaart, tot en met 6 kaarten. Nadat de kaarten zijn uitgedeeld, wordt de eerste kaart van de overblijvende stapel omgedraaid. Deze kaart is troef. Nadat de troef bekend is, geeft iedere speler aan hoeveel slagen hij of zij denkt te gaan winnen, te beginnen bij de speler links van de deler.
In de eerste spelronde wordt één kaart uitgedeeld aan iedere speler. In de tweede ronde worden twee kaarten uitgedeeld aan iedere speler, in de derde spelronde drie, de vierde ronde vier, tot en met 6. Na 6 kaarten volgt één ronde met 6 kaarten zonder troef. Na de spelronde met het maximale aantal kaarten wordt er in de volgende spelronden terug afgebouwd, tot de laatste ronde met één kaart per speler.
Slagverloop
De spelrichting is met de wijzers van de klok mee zodat de speler links van de deler uitkomt bij de eerste slag van een spelronde. Nadien is het de speler die de vorige slag behaalde die mag uitkomen. Een slag is gewonnen als iedereen zijn kaart heeft gespeeld in die ronde. Diegene die de hoogste kaart heeft van de uitgekomen soort of de hoogste troefkaart heeft gespeeld, wint de hand. Een speler is verplicht de soort te volgen. Een speler is echter niet verplicht een troef uit te spelen, gesteld dat hij of zij de uitgekomen soort niet heeft.
Iedere speler begint met 100 punten. Voor elke niet goede voorspelling van het aantal te behalen slagen volgt een bol en 10 strafpunten. Aan het eind worden de punten van de behaalde slagen erbij opgeteld. Winnaar is degene met de meeste punten.

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!